Ciasto Drożdżowe od Babci

Składniki:

  • ok 1 kg mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • paczka drożdży (10 dkg)
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru (jeżeli lubisz słodkie, daj 1 i 1/2)
  • zapach arakowy lub rumowy
  • rodzynki – ok 1 szklanki
  • sól

Przygotowanie:

  • Przygotować ZACZYN:
    • Mleko podgrzać (nie może być gorące), dobrze rozpuścić pokruszone drożdże, dodać Łyżkę stołową cukru i szczyptę soli,
    • Przesiać mąkę, dodać ok 1/3 KG do mleka z drożdżami, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryte ściereczką),
  • Ubić jajka z cukrem, i dodać do wyrośniętego ZACZYNU, wymieszać,
  • Dodać rodzynki i zapach,
  • Dodać resztę mąki, wymieszać,
  • Dodać roztopioną margarynę, wymieszać (wyrobić) aż ciasto zrobi się „gładkie”,
    (Ciasto można wyrobić mikserem – końcówkami do mieszania gęstego ciasta).
  • Wyłożyć do dwóch podłużnych form nasmarowanych tłuszczem i „wysypanych” bułką,
  • Formy wstawić do ciepłego (50 °C) piekarnika na 20 minut aby ciasto wyrosło w foremkach,
  • Piec 40-50 minut w 180-200 °C.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-Spam Quiz: