- 2 1/2 dkg drożdży
- 1/2 c (cup=250 ml) ciepłej wody
- 2-2 1/4 c mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki oleju
Uwaga: Składniki na 1 dużą blachę do piekarnika – na dwie blachy wziąć podwójną ilość składników.
- Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 1c mąki, cukier i sól
- Dodać jajko i olej
- Wymieszać aż bedzie gładkie i lśniące
- Dodać resztę mąki
- Ugnieść, aż będzie gładkie
- Odstawić do wyrośnięcia
- Przygotować dodatki do pizzy
- Brytfankę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto, posmarować olejem wierzch ciasta
- Posmarować ciasto sosem (koncentrat pomidorowy + woda + oregano + bazylia + czosnek)
- Nałożyć dodatki i starty ser
- Piec 20 -25 min w temp 220-230 stopni – aż spód ciasta będzie lekko brązowy.