Pizza (przepis Felicji)

  • 2 1/2 dkg drożdży
  • 1/2 c (cup=250 ml) ciepłej wody
  • 2-2 1/4 c mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki oleju

Uwaga: Składniki na 1 dużą blachę do piekarnika – na dwie blachy wziąć podwójną ilość składników.

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 1c mąki, cukier i sól
  2. Dodać jajko i olej
  3. Wymieszać aż bedzie gładkie i lśniące
  4. Dodać resztę mąki
  5. Ugnieść, aż będzie gładkie
  6. Odstawić do wyrośnięcia
  7. Przygotować dodatki do pizzy
  8. Brytfankę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto, posmarować olejem wierzch ciasta
  9. Posmarować ciasto sosem (koncentrat pomidorowy + woda + oregano + bazylia + czosnek)
  10. Nałożyć dodatki i starty ser
  11. Piec 20 -25 min w temp 220-230 stopni – aż spód ciasta będzie lekko brązowy.
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-Spam Quiz: