Szarlotka z bezą (od Joli)

Na ciasto:  ½ kg mąki, 1 kostka palmy, 4 żółtka, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na farsz: 1 kg jabłek, 1 cup (cup=250 ml). cukru, 4 białka

  1. Zagnieść ciasto. (lub utrzeć w malakserze)
  2. 1/3 ciasta odkroić. Włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka obrane i pokrojone w cząstki poddusić z odrobiną wody i 0,5-1 c. cukru w zależności od kwasowości jabłek (najlepsza szara reneta lub antonówki). Ostudzić.
    Białka ubić z 1 szklanką cukru.
  4. Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę (ja kroję w plastry ok. 0,5 cm i układam na blasze, doklepuję palcami aby zakryć wszystkie szczeliny), podpiec 5-10 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, pianę i starte na tarce ciasto z zamrażalnika.
    Piec ok. 45 minut w 200 stopniach.

Smacznego!
Jola

Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Szarlotka z bezą (od Joli)

  1. Marta pisze:

    Robiłam dzisiaj tą szarlotkę,jest po prostu przepyszna!!!Do ciasta dodałam łyżkę kwaśnej śmietany,bo mi się nie chciało skleić,a do pianki dla rozmaicenia budyń śmietankowy 🙂 Pychota!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-Spam Quiz: